Hva er en dalbane?

Andreas Nakkerud
Foto: Lee Haywood, Creative Commons 2.0, flickr.com

Hva er forskjellene mellom berg- og dalbaner, berg-og-dalbaner, berg-og-dal-baner eller bergogdalbaner?

Hva er forskjellen mellom bergbaner og dalbaner?
Det er ikke alltid like lett å vite hvordan noe skal skrives, men når vi skriver så mye om berg-og-dal-baner må vi vite hvordan dette staves. Og det skal skrives nettopp slik: berg-og-dal-baner. Før vi sjekket Språkrådet hadde vi falt ned på at det måtte være berg-og-dalbaner eller berg-og-dal-baner. Berg- og dalbane kan skrives ut som bergbane og dalbane, altså en av hver.
På norsk bruker vi samstilling for å slå sammen ord, men bergogdalbane virker ikke riktig. Hva er en «bergog»? Uten bane ble vi enige om at det må skrives berg-og-dal, men hvordan slår vi det sammen med bane? Svaret er altså berg-og-dal-bane. Hvorfor? Vi ønsker ikke at dal skal erstattes med dalbane i berg-og-dal, vi ønsker at berg-og-dal skal settes sammen med bane. For å presisere dette skriver vi berg-og-dal-bane.
Det kan kanskje virke som at vi er litt overstadig nøye på rettskriving, men når vi driver vitenskap er det veldig viktig at vi klarer å formidle budskapet presist. Det er faktisk slik at berg- og dalbane, berg-og-dalbane og berg-og-dal-bane betyr tre forskjellige ting.

Kommentarer er stengt.