Elinas utfordring

Vet du hvordan 0 g føles? Klarer du å finne ut når du er i fritt fall? Er du klar for en utfordring?

Elina utfordrer deg til å rope «0 g» hver gang du kjenner at du er  i fritt fall. I ThunderCoaster er du i fritt fall 12 ganger ifølge Tusenfryds nettsider. Klarer du å gjette hvor? Å føle fritt fall er en opplevelse som nesten uten unntak gir et adrenalinkick. Derfor brukes det mye i berg-og-dal-baner. Du vil oppleve fritt fall opp til flere ganger i veldig mange av attraksjonene, men det kan være vanskelig å kjenne på grunn av svinger eller risting. Her kommer en liten forklaring som kan hjelpe deg å finne ut når du opplever 0 g, eller «fritt fall» som det også kalles.

Toppen av en bakke

Når du kaster en ball følger den en kurvebane. Det samme gjør vi når vi runder en bakketopp i ThunderCoaster. Da vil vi være i fritt fall en kort stund. Å havne i fritt fall vil imidlertid litt avhengig av tyngde, fart og hvor i vognen du sitter. Av og til kan man oppleve at man får negative g-krefter i stedet for 0 g dersom farten er for høy. For å få mest fart bør du sitte i den bakerste vognen. På vei opp en bakketopp mister nemlig toget fart. Når den første vognen har gått over toppen begynner toget å akselerere, og farten øker. Idet den bakerste vognen passerer bakketoppen har man dermed fått høyere fart enn hva den første vognen hadde da den passerte.

Fritt fall

I øyeblikket man slippes fra SkyCoaster er man i fritt fall. Men etter kort tid gjør tauet at man går inn i en pendel-bevegelse. Etter dette er man ikke egentlig i fritt fall lenger, selv idet man når det høyeste punktet på «svingen» og begynner å bevege seg mot bakken igjen. Dette er på grunn av at tauet trekker i oss. Kraften som virker på oss er likevel mindre enn 1 g og derfor vil det kunne føles som fritt fall likevel. Vi reagerer på kraft under 1 g for at vi skal «aktiveres» til å ta imot når vi begynner å falle. I andre typer pendel-bevegelser, som for eksempel vikingskipet, vil man kunne kjenne at man blir kastet litt opp hvis man sitter i enden av båten. Når du kastes opp kan du være i fritt fall en kort stund.

Hvorfor kjenner vi fritt fall så godt?

Vi kjenner fritt fall bedre enn vi kjenner g-krefter. Det er fordi at fritt fall er noe vi opplever naturlig når vi faller. Derfor er det viktig å kunne kjenne det med en gang vi er i fritt fall slik at vi kan reagere. Når balanseorganet registrerer at kraften er mindre enn 1 g aktiveres kroppen med en gang. Kroppen bruker signalstoffet adrenalin for å aktivere kroppen. Dette stoffet produseres i binyremargen som ligger omtrent midt i overkroppen. Et adrenalinrush kjennes ofte som en kiling i magen. Fordi vi ikke utsettes for store positive g-krefter i naturen har vi heller ikke utviklet systemer for å aktivere kroppen på samme måte. Likevel får vi ofte en adrenalinreaksjon av å oppleve g-krefter fordi vi er redde. Når vi er redde eller gruer oss til noe setter kroppen igang adrenalinproduksjonen. Derfor kan det også kile i magen hvis man skal gjøre noe man er engstelig for, selv om man har bena på bakken.

Kommentarer er stengt.