Spørsmål

Send inn dine spørsmål i kommentarfeltet!

 

Sommerprosjekt 2014

Hva driver dere med? Vent og se.

 

Vitenfryd: berg-og-dal-bane-vitenskap

Hva er akselerasjon? Akselerasjon beskriver endring i farten. At akselerasjonen er høy betyr at farten endrer seg mye på en gitt tid. Mennesker kan ikke direkte føle fart, men hvis vi kjører inn i en sving med stor fart vil fartsendringen ofte være tilsvarende stor. Vi vil i større grad føle retningsendinger når vi beveger oss fort, og dersom vi sitter i en åpen berg-og-dal-bane-vogn vil vinden i håret også hjelpe oss å få en god fartsfølelse.
Hva er g-krefter? G-krefter er fiktive krefter som skyldes akselerasjon. Ordet «fiktive» kan være misvisende, da fiktive kretser i høyeste grad føles på kroppen. Fiktive krefter oppleves ofte som økt tyngde-kraft.

Når vi sitter i en berg-og-dal-bane som kjører gjennom en dump føler vi at vi blir trykket ned i setet av økt tyngdekraft. Det som egentlig skjer er at setet dytter oss oppover. Når kreftene som virker på oss er rettet oppover opplever vi det som en økt tyngdekraft nedover. Det er dette som gjør av vi kan kjøre gjennom en loop uten å føle at vi bør falle ut av setet.

Hvor mange g-krefter tåler et menneske? Et normalt friskt menneske kan tåle så mye som 9 G før han eller hun mister bevisstheten. Det bør sies at vi ikke tåler noe særlig mer enn 2 eller 3 negative G.

G-krefter som virker nedover gjør at blod strømmer vekk fra hodet og ned i bena. Dette kan føre til blackout, at vi besvimer, fordi vi ikke har nok blod i hodet. Siden kroppen naturlig må jobbe med å pumpe blod oppover skal det mye til før vi får blackout. Utsettes vi for g-krefter som virker oppover vil blodet strømme til hodet, og vi kan få så mye blod i hodet at vi igjen besvimer. Dette kalles ofte «redout». Vi er mer følsomme for «redouts», da kroppen ikke har noen naturlig mekanisme for å pumpe blod ut fra hodet (en jobb vi er vant til å la tyngdekraften gjøre).

Hvorfor kiler det i magen når man tar berg-og-dal-bane? Det er ingen som vet sikkert hva kiling i magen kommer av, men en mulig forklaring er plutselig utsending av signalstoffet adrenalin. Når kroppen registrerer fare, sender den ut signalstoffet adrenalin som gir musklene våre evnen til å sette inn et ekstra støt. Adrenalin produseres i binyrene, som er i magen. Når balansesansen vår registrerer at vi er i fritt fall vil kroppen gjøre det den kan for å forberede oss på en hard landing, blant annet skille ut store mengder adrenalin. Til å begynne med vil mesteparten av dette adrenalinet være i magen, og det er mulig det er nettopp dette som gjør at det kiler i magen.

 

Legg igjen en kommentar