Følelsen av frykt

Elina Melteig

Kjenner du hjerte banke i berg-og-dal-banene? Det er adrenalinet som setter igang reaksjonen…

Det kiler i magen og pulsen øker. Kanskje blir man klam på hendene og litt skjelven idet man skal ta en berg-og-dal-bane. Hvorfor blir vi så redde når vi vet at det er trygt?

Adrenalin

Når kroppen forbereder seg til en noe vi er redde for eller spente på produserer den adrenalin. For noen kan det være å snakke foran en forsamling, mens andre kan være redde for høyder eller edderkopper. I andre sammenhenger vil vi produsere adrenalin for å aktivere kroppen når vi er i livsfare. For eksempel vil kroppen produsere adrenalin når vi er i fritt fall (eller 0 g). Adrenalin er det vi kaller et signalstoff. Dette er stoffer som bærer «beskjeder» rundt i kroppen. Adrenalin produseres i binyremargen. Det er ca. midt inne i overkroppen. Herfra pumpes det ut og spres med blodet til resten av kroppen. Adrenalinet får blodårene i huden til å trekke seg litt sammen slik at blodtrykket øker. Pulsen øker. Dette gjør at mer blod strømmer til musklene og slik at man er klar for en fysisk påkjenning. I tillegg begynner man ofte å svette fordi kroppen på forhånd gjør klar til å kjøle ned kroppen.

Kommentarer er stengt.