Opplev g-kreftene

Elina Melteig
Andreas Nakkerud
Foto: Colourbox

Astronauter blir utsatt for ekstreme aksellerasjoner under oppskyting. Større g-grefter kan du oppleve i en berg-og-dal-bane.

Når astronautene blir sendt ut i rommet opplever de en akselerasjon på 3 g. På Tusenfryd er det flere attraksjoner hvor du kan oppleve større aksellerasjon enn dette. I Spaceshot kan du oppleve en akselerasjon på 1 g mer enn en rakettoppskytning, det vil si 4 g. I Spinspider kan du oppleve hele 4.5 g!
G-krefter er et mål på aksellerasjon. Tyngdekraften på jordens overflate vil uhindret (i fritt fall) forårsake en aksellerasjon på 1 g, eller 9.81 meter per sekund per sekund, altså en fartsøkning på cirka 35 km/h hvert sekund. Dersom aksellerasjonen i Spinspider var langs en rett linje ville den gi en fartsøkning på nesten 160 km/h hvert sekund. Aksellerasjonen i en veldig rask sportsbil ligger vanligvis mellom 0.5 og 1 g.
Når g-kreftene øker vil du kjenne deg tyngre. Det blir ikke bare vanskeligere å bevege seg, men hjertet vil også måtte jobbe mer for å pumpe blodet rundt i kroppen. Når man nærmer seg 9 g vil et normalt friskt menneske som regel besvime fordi man ikke får nok blod til hodet.
Vektløshet er det vi opplever når vi bare blir påvirket av tyngdeakselerasjon. Dette kaller vi ofte fritt fall eller 0 g. Når tyngdekraften er det eneste vi påvirkes av føles dette som at vi faller fritt mot bakken, kroppen får panikk og pumper ut adrenalin. I løpet av Thundercoaster er du vektløs hele 12 ganger. Dette skyldes at bakketoppene er formet som kastebaner, den banen du ville følge om du ble skutt ut av en kanon.
Når en jagerflypilot vil ta en invertert loop (en loop nedover) legger de først flyet på hodet sånn at de alltid har bena utover i loopen. Dette gjør at piloten gjennom hele bevegelsen blir utsatt for positive g-krefter, og gjør at loopen kan være mye krappere. Du kan oppleve denne bevegelsen i loopen i SpeedMonster. Tenk hvor mye blod du hadde fått i hodet hvis du hadde hat hodet ut gjennom hele den loopen!
Men hva skjer når vi opplever negative g-krefter? Hvis vi akselererer raskere enn fritt fall vil vi oppleve negative g-krefter. Dette er farligere enn positive g-krefter fordi kroppens mekanismer for å regulere blodtilstømning er tilpasset positive g-krefter; kroppen mangler mekanismer for å hindre blod i å strømme til hodet. Typisk tålegrense for negative g-krefter ligger mellom -2 og -3 g.
Foto: Andreas Nakkerud

Elina og Roger er klare for g-kreftene i SpeedMonster. Her skal de blant annet få oppleve hvordan et jagerfly gjør en opp-ned loop.

Kommentarer er stengt.